Ce ai putea să faci în Copenhaga dacă ai avea doar 12 ore la dispoziție?

Am trecut prin asta. Am avut doar 12 ore să văd orașul. O să enumăr câteva locații și câteva informații prețioase ce vă vor ajuta să vizitați cât mai multe puncte.

3, 2, 1, Start!

Anul acesta, în Iulie, am fost în Danemarca într-o tabără de pregătire a stilului de karate pe care îl practic. Mai exact un cantonament de 4 zile în care toată echipa s-a epuizat fizic. Și asta pentru că aveam în medie 5 antrenamente pe zi. Campusul era la o ora de mers cu mașina față de Copenhaga așa că abia în ultima zi de „vacanță” am reușit, conduși de un băștinaș, să vedem minunata capitală. Totul a fost pe fast forward așa că și informațiile pe care o sa le primiți vor fi puține. Dar suficiente să vă țină în priză și să bifați principalele puncte din capitala daneză.

Parcul Tivoli

1Chiar dacă nu am intrat ni s-a recomandat să nu îl ratăm data viitoare. Eram totuși presat de timp și o capitală de văzut. Google estimează că oamenii petrec – în medie – 4 ore în faimosul parc de distracții. Oricum, grupul era condus de un ghid și nu îmi permiteam să mă separ de ei. Ratam informații prețioase.

Atenție, trec bicicliști!

6

Dacă ai scăpat nevătămat de traficul din Romania… Îți recomand din toată inima să ai grijă la bicicliștii din Copenhaga. E foarte scump să deții o mașină așa că predomină cel mai ieftin mijloc de transport în comun, bicicleta. Trotuarele sunt delimitate de pistele de bicicliști, iar dacă calci pe acolo pentru prima dată riști le confunzi. În „rush hour” riști să te trezești în coșul de cumpărături al unei doamne grăbite să ajungă la serviciu. Sunt foarte multe accidente în care turiștii sunt în rol de parte vătămată.

Canoe, hidrobiciclete, catamarane și yachturi cât vezi cu ochii!

22.jpg

Numărul bărcilor din Danemarca este mai mare decât numărul Loganurilor din București. Sunt sarcastic, dar la un moment dat rămâi tâmpit la cât de multă lume vezi pe canalele ce străbat capitala în toate felurile. Poți să pierzi 10 minute stând pe o bancă de la marginea unui canal și să observi oamenii. E terapie.

Turul cu vaporul

8

Dacă pleci din Copenhaga și nu ai făcut turul cu vaporașul ai pierdut mult. În primul rând e relaxat, în al doilea rând vezi cum se îmbină noul cu vechiul și excentricul. Nu degeaba predomină arhitectura avangardistă. Tot aici poți să vezi și Mica Sirenă. Turul pornește de la Nyhavn (noul port) și durează aproximativ o oră.

Hangarul cu mâncare

Cel mai probabil a fost un depozit de marfă al portului. Nu pot să îl asociez cu altceva. Copenhagen Street Food este un loc în care găsești mâncare de toate felurile și servită rapid. Punctul forte al acestui loc se află în fața halei. Pe toată lungimea ei sunt presărate scaune de plajă și băncuțe, iar dacă nu mai găsești loc poți să îți iei farfuria cu mâncare și se te așezi în fund, pe marginea de beton a canalului. Dacă ai noroc de o zi senină cum am prins eu ai senzația că s-au aliniat toate planetele. Eu am avut șansa să fiu acolo când Yoko Ono si-a expus o galerie.

Ia străzile la pas!

E uimitor cât de curat este orașul și câtă lume civilizată poate fi într-un singur loc. Piețele și străzile sunt pline. Dacă mergi în weekend poți să găsești muzică la fiecare colț de stradă. De la formații care susțin mici concerte și vând CD-uri până la pianiști care își fac recitalul în plină stradă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Se spune că Stroget este cea mai lungă stradă comercială pietonală din Europa. E agitație mare, dar nu o rata. E frumoasă și ai multe de văzut!

Parcul Langeline și Mica Sirenă

Tot la capitolul bătut țara-n lung și-n lat, de la faimosul port Nyhavn pana la Mica Sirenă sunt aproximativ 4 kilometri. Îți recomand să faci această plimbare. O să vezi și Parcul Langeline unde totul este aliniat, conturat și presărat de statui impresionante. Bisericile și muzeele sunt impozante. Am observat câteva care erau ascunse după o clădire futuristă. Regret că nu am avut suficient timp să le vizitez.

Această prezentare necesită JavaScript.

Banii zboară!

Nu este faimoasa melodie, ci realitatea din Copenhaga. Este una dintre cele mai scumpe capitale. Nu am spus-o eu, ci persona care stătea acolo de mai bine de 35 de ani. Impozitele sunt colosale. De aici și prețurile desprinse din cărțile cu povești.

De exemplu:

La „Hangarul cu mâncare”, pentru un Burger Vegetal, felii de morcovi coapte și o apă plată am pătit 150 de coroane (90 de lei).

În concluzie, Copenhaga o să rămână pe lista orașelor mele preferate. Mi-a lăsat un gust plăcut și mi-a aprins dorința de a studia capitala mult mai aproape de nucleu. Mi-am propus ca data viitoare să o duc și pe Andreea și să luăm masa în portul Nyhavn, să vizităm Castelul lui Hamlet și Parcul Tivoli.

Pe curând!

(p.s.) Se spune că e terapeutic dacă distribui informații prietenilor! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s